logo

Iloa ja ymmärrystä matematiikkaan!

Etusivu Opetusvinkkejä
Kysymyksiä ja vastauksia Ajattelun kehittäminen Luvut ja laskut Mittaaminen Geometria Solmukohdat Matikkapäivä
Välineitä Pelejä Matikkalinkkejä Kirjallisuutta ja tutkimustietoa Matikkamaa Koulutusta Kirjoja opetuksen tueksi Kokeita ja kartoituksia Yhteystiedot På svenska

Päivitetty 25.2.2007

© 2014 Hannele Ikäheimo

Viimeinen tikku -peli

Askartelutikuista tai tulitikuista saa mielenkiintoisia ongelmatehtäviä, jotka kehittävät oppilaiden loogista päättelytaitoa ja sosiaalisia taitoja. Parasta on, jos oppilaat itse innostuvat keksimään strategioita pelin voittamiseksi, uusia sääntöjä samaan peliin tai jopa uusia pelekä edellisen pohjalta.

Viimeinen tikku -peliin tarvitaan kahta oppilasta kohden 12 tikkua. Tikut asetellaan seuraavasti kolmeen kasaan:

Viimeinen tikku -pelin alkutilanne

Sääntö 1:
Kumpikin poistaa vuorollaan tikkuja niin, että yhdestä kasasta kerrallaan saa poistaa yhden tikun tai useamman (vaikka kaikki tikut). Se pelaaja häviää, joka joutuu poistamaan viimeisen tikun.

Sääntö 2:
Alku kuten sääntö 1, mutta se pelaaja voittaa, joka saa poistaa viimeisen tikun.

Sääntö 3:
Kun pelaajat löytävät strategian pelin voittamiseksi, lisätään tikkujen ja kasojen määrää, esimerkiksi 33 tikkua neljässä kasassa seuraavasti: 5, 8, 9 ja 11 tikkua. Pelataan kuten edellä on kerrottu.

Sääntö 4:
Kasa tikkuja jaetaan mielivaltaisesti kolmeen kasaan, esim. 22 tikkua kolmessa kasassa: 7, 9 ja 6 tikkua. Pelataan taas kuten edellä on kerrottu (säännöt 1 ja 2).


Takaisin alkuun Edellinen sivu Etusivulle